Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Τα λιμάνια της πόλης της Ρόδου

Η Περιβαλλοντική Ομάδα του 7ου Γυμνασίου Ρόδου ασχολήθηκε τη σχολική χρονιά 2003-2004 με τα λιμάνια της πόλης της Ρόδου μελετώντας τρεις πτυχές του θέματος: α) αυτή που σχετίζεται με την ιστορία και τα μνημεία του χώρου από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας β) ό,τι έχει σχέση με τη ρύπανση και τη μόλυνση της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας και του παράκτιου χώρου και γ) ό,τι έχει σχέση με το ρόλο του λιμανιού στην οικονομική ζωή του τόπου. 

Το πρόγραμμα μας υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδ/νήσου και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (ειδική υπηρεσία διαχείρισης ΕΠΕΑΕΚ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, Ευρωπαϊκό Ταμείο περιφερειακής Ανάπτυξης), μετά από πρόταση της Ερευνητικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αιγαίου η οποία και διαχειριζόταν  τα χρήματα για τα Σχολικά Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΣΠΠΕ). 

Στόχοι του προγράμματος ήταν να μελετηθεί η περιοχή του λιμανιού τόσο από την πλευρά του βιοφυσικού περιβάλλοντος, όσο και από εκείνη του κοινωνικοπολιτιστικού, με αποτέλεσμα να αποκτηθεί  μια συνολική αντίληψη και να δουν οι μαθητές τα πράγματα στη μεταξύ τους σύνδεση και σχέση αποκτώντας περιβαλλοντική συνείδηση, να ευαισθητοποιηθούν πάνω στα προβλήματα του χώρου του λιμανιού, να τα σχολιάσουν και να τα γνωστοποιήσουν στην υπόλοιπη κοινωνία και να μελετήσουν  τις περιβαλλοντικές αλληλεπιδράσεις αναπτύσσοντας ενεργητική οικολογική συμπεριφορά.

Οι μαθητές με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών σύγκριναν και συσχέτισαν την περιοχή του λιμανιού όπως είναι σήμερα σε σχέση με το παρελθόν. Με αφορμή τα έργα που διενεργούνταν στο χώρο του λιμανιού πληροφορήθηκαν για το πώς εκπονείται ένα μεγάλο (δημόσιο) έργο (σχέδια, μέσα υλοποίησης, προϋπολογισμός, φορείς υλοποίησης των έργων). Προβληματίστηκαν για τις συνθήκες επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από την ύπαρξη ενός λιμανιού σε μια πόλη.

Επίσης, καταβλήθηκε προσπάθεια να αντιληφθούν το ρόλο του λιμανιού στην οικονομική ζωή του τόπου (να μελετήσουν την επιβατική, εμπορευματική κίνηση και την αλιευτική κίνηση και τις εγκαταστάσεις του χώρου). Ασκήθηκαν στον τρόπο έρευνας  και στην εξαγωγή συμπερασμάτων (ανάπτυξη ερμηνευτικής και συνθετικής ικανότητας), στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην εργασία τους, (ηλεκτρονική αλληλογραφία, διαδίκτυο για άντληση υποστηρικτικού υλικού, αξιοποίηση λογισμικού παρουσίασης για την παρουσίαση των εργασιών τους).

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Λουκία Ορφανού (Φιλόλογος) , Ελένη Φλουρή (Φυσικός)

Υποστήριξη παρείχαν επίσης οι καθηγητές: Δημήτρης Βασιλείου (καλλιτεχνικών) και Δημήτρης Μαριεττάκης (Πληροφορικής).

Συμμετείχαν οι ακόλουθοι οι μαθητές/τριες: Ι. Γιαννουλάκης, Κ. Θεοδωρίδης, Μ. Κλωνάρης, Α Μανέττας., Α Μαριεττάκη., Σ. Οσκέρ, Μ. Παπαβεργής, Α. Παπαντωνίου, Ι. Πίπος, Μ.Ριζόπουλος , Ε. Σάββας, Ε. Σιούλα, Φ. Σκορδής, Ε. Σταμούλη, Σ. Τηλιακού, Μ. Τσακισίρης, Σ. Χρυσοχού.

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *