Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Στον προμαχώνα του παλατιού του Μεγ. Μαγίστρου

Το σχολείο μας συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις 27/9/2013 . Ένα τμήμα της Γ΄ τάξης επισκέφθηκε το εργοτάξιο του Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο “Οι μαΐστορες του χρόνου” που οργάνωσε ι ο Σύλλογος Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ρόδου σε συνεργασία με το Τεχνικό Γραφείο της Επιτροπής παρακολούθησης Έργων του Υπουργείο Πολιτισμού στα μνημεία της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε έκθεση φωτογραφίας και προβολή βίντεο με θέμα “Οι μαΐ.στορες του χρόνου”, καθώς και επίδειξη των τεχνικών εργασιών από τους ειδικευμένους εργατοτεχνίτες των συνεργείων.

“Ο προμαχώνας με τον περίφημο κήπο του Μεγάλου Μαγίστρου βρίσκεται στα βόρεια του Παλατιού, στο ψηλότερο σημείο του λόφου που δεσπόζει πάνω από το Μανδράκι. Εκεί και κατά την αρχαιότητα υπήρχαν σημαντικές μνημειακές διαμορφώσεις της πόλης, πιθανότατα το ιερό του Ήλιου όπου ορθωνόταν και ο Κολοσσός. Ο μεσαιωνικός προμαχώνας, που ενσωμάτωσε τα υπολείμματα αρχαίων κατασκευών, είχε μία πανίσχυρη πλατφόρμα πυροβολικού και μία στοά με 5 τετράγωνες κανονιοθυρίδες κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του-γνωστή ως «πυροβολαρχία»- που προστάτευε το λιμάνι Μανδράκι,τον ανατολικό μώλο του και το φρούριο του αγίου Νικολάου.

Στις περιγραφές της πολιορκίας του 1480 αναφέρεται ως ένα από τα ισχυρότερα σημεία της οχύρωσης. Το μεσαιωνικό οχύρωμα επεκτάθηκε σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους γύρω από τον ογκώδη Ακρόπυργο του πρωτοβυζαντινού φρουρίου του 7ου μ.Χ αι. Στην ΒΑ γωνία του βρίσκεται ο «πύργος της πυροβολαρχίας», συμπαγής τετράγωνος «πύργος-προμαχώνας» με επάλξεις και κυλινδρικό πυργίσκο, ο οποίος έχει ανακατασκευαστεί κατά την ιταλοκρατία. Η σημερινή διαμόρφωση των βοηθητικών χώρων κατά μήκος της δυτικής και της βόρειας πλευράς του προμαχώνα, που περιελάμβαναν στάβλους και ταΐστρες των αλόγων του παλατιού, επίσης ανάγεται στην ιταλοκρατία. Τότε κατεδαφίστηκε το νεοκλασικό κτίριο του στρατιωτικού Νοσοκομείου της Οθωμανικής περιόδου, που κατελάμβανε σχεδόν το σύνολο του προμαχώνα”.

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *